so20042024

pondělí, 08 srpen 2016 09:40

Jídlem proti horku

O tom, jak zásadní vliv mají potraviny na náš zdravotní stav, naši pleť, kvalitu vlasů a mnohdy i na naši psychiku nepochybuje asi nikdo. Věděli jste však, že dokáží ovlivnit i naše vnímání tepla a zimy? V zimě si intuitivně dopřáváme jídla a nápoje se skořicí či zázvorem, vaříme si hutné polévky s kořenovou zeleninou. V létě, kdy teploty šplhají ke třicítce, volíme lehkou a osvěžující stravu v podobě syrového ovoce a zeleniny v salátech nebo ve šťávách a sorbetech. A jaké druhy fungují v létě nejlépe? Poradíme vám.

 

Šampion ovoce

Většina druhů ovoce a zeleniny, zejména té sezónní, obsahuje spoustu vody a je dobrým zdrojem draslíku. Na léto je tak ideální volbou. Existuje však několik „letních šampiónů", jako jsou melouny, bobulovité ovoce, špenát či pálivé papriky, které mohou být v boji s horkem obzvláště účinné. Například melouny obsahují až 95% vody plné vitamínů a minerálních látek. Doktorka Susan Bowerman, výživová expertka společnosti Herbalife, dodává: „Žlutý meloun je dobrou volbou i proto, že betakarotén v něm obsažený působí jako antioxidant chránící pokožku před účinky škodlivého slunečního UV záření". Bobulovité ovoce zase obsahuje kromě vody i přírodní látky příbuzné acylpyrinu, které mají protizánětlivé účinky. Takže pokud sníte misku sladkého bobulovitého ovoce, můžete snížit zánětlivé procesy a následky nadměrného opalování na slunci.

Řiďte se přírodou

Lokálnost a sezónnost hrají důležitou roli. Čím více je rostlina vystavena slunečnímu záření a čím více obsahuje vody, tím větší má ochlazující účinky. Takže i ovoce a zelenina vypěstované na vaší zahrádce vás ochladí. Využijte sezónu okurek, rajčat, paprik, rybízu, broskví a salátů a obohaťte si jimi svůj jídelníček co nejvíce.

Rady z horké exotiky

Mexičané v tropických teplotách ochlazují svá těla pálivými papričkami. Ty totiž stimulují pocení tím, že rozšiřují cévy, umožňují zvýšené pocení, a tudíž i větší ochlazení těla. V horkých dnech si tedy přidejte do salátu špetku čerstvého chilli. Podobnou funkci má také česnek a zázvor, který v jiném období běžně používáme k zahřátí organizmu.

Doktorka Bowermanová doporučuje následující tipy na skvělé letní osvěžení:

Zdravá domácí banánová zmrzlina

Nechte přes noc zamrazit kolečka banánu, ráno je vyndejte a rozmixujte na hladkou kaši. Rozmixované zmrzlé banány vykouzlí krémovou konzistenci a tuto osvěžující snídani či svačinku můžete doplnit čímkoliv. Susan doporučuje čerstvé bobulovité ovoce, nepražené kakaové boby nebo svěží mátu.

Chilli hummus

Do klasického hummusu, který vykouzlíte z plechovky cizrny, lžíce tahini pasty, dvou lžic ledové vody, olivového oleje, dvou stroužků česneku, soli, pepře a šťávy z jednoho citronu, přidejte velkou špetku ostrého chilli nebo čerstvou chilli papričku. Před podáváním nechte pořádně vychladit v lednici. K hummusu pak přikusujte na dlouhé špalíčky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a okurku.

Osvěžující jahodové smoothie

Hrnek ledu, hrnek čerstvých jahod (nebo malin, borůvek) a hrst máty rozmixujte s hrnkem kokosové vody (je báječná na hydrataci), třemi sušenými datlemi a jedním banánem. Je to zaručeně osvěžující a lahodná svačinka. Do mixéru můžete ještě přidat půl hrnku vloček nebo proteinový prášek a zdravá snídaně, která vás zasytí a ochladí, je hotová.

Dobrou chuť!