19042024

pátek, 22 červenec 2022 21:51

Levné letenky lákají turisty poznávat Evropu, na co si dát pozor?

Léto je před námi a většina lidí již přemýšlí, jakým způsobem a hlavně kde stráví svou dovolenou. Tradičně jsou hitem last minute zájezdy, mnoho turistů však preferuje dovolenou plánovat svépomocí a odděleně koupit letenky, zařídit ubytování a naplánovat vlastní program. Tomu nahrává i fakt, že mnoho aerolinek pravidelně dává do oběhu letenky, které lze pořídit doslova za pár set korun. Má to však pár háčků. Na co si tedy dát pozor?

 

Zavazadla v ceně

Mimořádně levné letenky jsou doménou zejména nízkonákladových leteckých společností. Ty s letenkami nakládají operativně podle termínů, které potřebují obsadit. Udávaná cena je však většinou v základním tarifu, u kterého například nejde vybrat sedadlo nebo je omezený zavazadlem. Některé letenky mají v ceně pouze malé osobní zavazadlo, mezi které počítáme batoh, kabelku nebo třeba tašku s notebookem. Letenky s kabinovým zavazadlem do 10 kg jsou poté v jiném, dražším tarifu. A samostatnou kapitolou jsou letenky se zavazadlem k odbavení. Při koupi se ujistěte, že máte v ceně takové zavazadlo, které potřebujete, na letišti pak budete jinak doplácet. Příplatky se pohybují minimálně v řádech stovek korun za jednu cestu.

Čas příletu a odletu

Ty nejlevnější letenky jsou zpravidla takové, které jsou v ne úplně lukrativní čas. Do cílové destinace se tak dostanete například v noci a odlétáte brzy ráno. To samozřejmě není problém, pokud je letiště blízko místa, kam cestujete. Můžete využít hromadnou dopravu nebo si vzít taxi. Pokud je ale letiště od dané destinace vzdálené, je nutné počítat s vyššími náklady na dopravu nebo i s tou variantou, že byste museli přespat v hotelu blízko letiště. A to se samozřejmě prodraží. Při výběru letenky tak koukejte na čas příletu a odletu.

Flexi letenky

Letecké společnosti nezřídka nabízí i flexibilní letenky s možností změny termínu nebo cestujících. Ty jsou však o něco dražší. Možná se za ně ale vyplatí připlatit, a to hlavně v případě, že cestujete do zemí, které mají nejasné podmínky ohledně covidových opatření. Toto tak dobře zvažte.