út19032024

středa, 15 červen 2022 23:51

Léto 2022 bez cestovních restrikcí - TOP10 destinace v prodejích cestovních kanceláří a agentur

Většina evropských zemí již přistoupila k rozvolnění vstupních požadavků a nepožaduje ani vyplnění vstupního formuláře, ani předložení dokladu o bezinfekčnosti – digitální COVID certifikát EU (očkování/uzdravení/test). Mezi tyto destinace bez vstupních požadavků, do kterých lze cestovat jako před pandemií, patří: Chorvatsko, Itálie, Řecko, Španělsko, Turecko, Bulharsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Kypr, Německo ad.

Před cestou je důležité zkontrolovat nejen cestovní opatření v souvislosti s nemocí COVID-19, ale rovněž požadovanou platnost cestovního dokladu. V mnoha zemích platí požadavek na platnost cestovního pasu minimálně 6 měsíců po návratu do ČR a tato lhůta platnosti je striktně vyžadována. Vždy při cestách leteckou dopravou doporučujeme ověřit vstupní podmínky ještě před cestou, a to přímo u leteckého přepravce.

Také upozorňujeme, že ačkoliv obecně dochází k rozvolňování pravidel cestování, ne vždy platí zcela volný pohyb osob přes hranice. Příkladem může být Francie, která nadále uplatňuje covidové podmínky pro vstup. Pro cesty do Francie, a to i pro tranzit, je stále nutné prokázat se dokladem o bezinfekčnosti (očkování, uzdravení, test).
Destinace, kde je stále nutné předložit certifikát o bezinfekčnosti a/nebo vyplnit příjezdový formulář: Egypt, Francie, Spojené arabské emiráty, Tunisko.

Cestujícím se stále doporučuje vybavit se na dovolenou rouškou/respirátorem, které mohou být vyžadovány např. v MHD, ve zdravotních zařízeních, na palubě letadla.

Obratem prodejů zájezdů se cestovní kanceláře a cestovní agentury v ČR přibližují roku 2019. Oproti loňské sezóně se s rostoucí tendencí setkávají všechny destinace, včetně Portugalska, zejména Madeiry. Last minute nabídka během letních prázdnin bude s ohledem na vysoké prodeje a nasmlouvané kapacity velmi omezená, spíše zůstanou v nabídce méně žádaná ubytovací zařízení.

TOP 10 destinací v prodejích CK v letošní letní sezóně:
1. Řecko
2. Chorvatsko (zejména vlastní doprava)
3. Itálie (zejména vlastní doprava)
4. Turecko
5. Španělsko (včetně Kanárských ostrovů)
6. Egypt
7. Bulharsko
8. Tunisko
9. Rakousko
10. Spojené arabské emiráty