út19032024

neděle, 05 červen 2022 22:41

Na Krétě bylo zemětřesení, v Itálii hořel hotel, v Šanghaji jsem se ztratila

Ať otevřete novou knihu Haliny Pawlowské kdekoliv, rázem vás přenese na dovolenou plnou barevných zážitků a nečekaných postřehů. Zájezd snů je knížka povídek, ve kterých hraje hlavní roli cestování a konkrétní místa ve světě i u nás. A nenajdete v ní jen rady a nečekané pointy, ale i moudré postřehy a hodně optimismu a smíchu.

Nová kniha proslulé autorky Haliny Pawlowské je pokřtěna. Stalo se tak v Café Platýz Miroslava Donutila, který se stal i kmotrem 35. knihy známé spisovatelky a scénáristky. Pozvání na křest přijali také Ivana Chýlková, Jakub Kohák, Jitka Asterová, Markéta Hrubešová, Světlana Nálepková, Ladislav Špaček s manželkou, Martina Hudečková, Iva Hüttnerová, Vladimír Kratina, Václav Šanda, Zuska Velichová, Tatiana Kovaříková, Petr Pečený, Linda Finková, Sandra Pogodová a Olga Perebyjnisová, manželka ukrajinského velvyslance.

 

Halina Pawlowská je velká cestovatelka a své zážitky z cest umí podat s laskavým, čtivým humorem. Z knihy se tak stává nejen sbírka povídek, ale také příručka na cesty a jak si je užít za každých okolností. „Kdykoliv někam vyrazím, tak se něco stane. Na Krétě bylo zemětřesení, v Itálii hořel hotel, na Concordii nefungovaly záchranné čluny, u severního moře jsem uvízla v pohyblivém písku a nikdo mi nešel na pomoc, protože si mysleli, že jsem tuleň, v Alpách jsme píchli, na Kanárech nás podpluly čtyři kosatky, v Chorvatsku jsem skočila na ježka, ve Finsku mě honil sob, ve Vídni si mě spletli s pornohvězdou Dolly Buster a na záchodě jsem se potkala s Yoko Ono. V Paříži mi ztratili kufr, v Šanghaji jsem se ztratila já a v Los Angeles jsem našla novou lásku. Má knížka je docela konkrétním průvodcem po Evropě i exotických destinacích a taky je plná humorných situací, emocí, milostných zápletek, rodinných scén a šťastných konců,“ vysvětluje Halina Pawlowská.

 

Mezi hosty na křtu knihy Zájezd snů byli i dlouholetí přátelé Haliny. Tou je i Světlana Nálepková, která s Halinou Pawlowskou sdílí nejen vášeň pro cestování, ale také názor, že pokud se život nevyvíjí podle plánu, můžeme se mu alespoň zasmát. „S Halinou se kamarádíme přes 30 let a popravdě už vám neřeknu přesně, kde jsme se poznaly. Jednu dobu jsme spolupracovaly na rozhlasových pořadech, takže jsme si hodně dopisovaly a kdykoliv se potkáme, vřelé vzájemné sympatie i po letech přetrvávají. Obě rády cestujeme a musím říct, že přestože některé dovolené byly spíše zlý sen než zájezd snů, tak se na ta místa ráda vracím, protože jsem si k nim skrze i ty ne vždy úplně vydařené momenty vytvořila opravdický vztah. Na pláži mě ale nepotkáte, zájezdy trávím zásadně aktivně,“prozrazuje česká herečka a zpěvačka Světlana Nálepková.

 

Všechny zúčastněné osobnosti dostaly za úkol napsat autorce křtěné knihy pohlednici ze svého pomyslného zájezdu snů. Vtipnou zkazku na pohled napsala Sandra Pogodová, které nedělalo problém se v mžiku přenést se z Café Platýz do slunečné Itálie: „Jsem tu týden a mám 5 kilo navrch a zadek na maděru z jízdy na mopedu. Kde jsem? V Kalábrii! Ať žije Itálie, Sandra.“

Halina tak na konci křtu držela v ruce krabici přetékající pohledy z „cest. Kmotr knihy, herec Miroslav Donutil, pronesl přípitek na zdraví Haliny i její 35. knihy. „Dovolená je hlavně o odpočinku, ale odpočívat se dá i aktivně. Pokud jedu někam, kde se dají chytat ryby, nebo hrát golf, beru pruty a hole a mám o program postaráno. Halině přeju, ať se prodá knih třeba milion, aby si vydělala na tu svou vysněnou cestu okolo světa. Ať žije ona i její báječné knihy,“ pronesl se zdviženou číší známý herec Miroslav Donutil.

 

Pozdravit oslavenkyni a její novou knihu přišel i jeden z nejvytíženějších českých komiků Jakub Kohák. Ten sice působí na první pohled jako král večírků, dovolené však nejraději tráví v rodinném kruhu. „Nejraději jezdím na dovolenou s rodinou, tam si pořádně odpočinu. Na konkrétních místech nijak nelpím, ale chtěl bych vzít manželku a syny do Paříže. Velký sen je taky Japonsko, ale tam je to složitější, a hlavně finančně náročnější,“směje se známý komik Kohák.      

 

Nebyl by to Jakub Kohák, kdyby si z novinářů trochu nevystřelil. „Mám štěstí na klidné výlety, jednou jsem zažil skutečný horor. Bydleli jsme na Ještědu na rozhledně a v noci byl venku úplný marast. Najednou se začaly ozývat strašné rány – to padaly kusy ledu ze střechy! Měli jsme strach, že nám to rozseká okna, no asi jsem se nikdy víc nebál!“ tvrdí režisér, herec, scénárista moderátor v jednom, Jakub Kohák.

 

Tahle knížka je plná příběhů. Má ale něco navíc… Příběhy se odehrávají na nejrůznějších místech světa a vy se díky nim dozvíte, kde se báječně večeří, kde se dají potkat galantní muži, kde se promenádují celebrity, kde je úchvatná vyhlídka, kde můžete najít kila pravých hřibů a kde vám děti dají aspoň na deset minut pokoj.

ZÁJEZD SNŮ, Halina Pawlowská, Motto, 399 Kč

Foto: Archiv Haliny Pawlowské