29032024

čtvrtek, 12 květen 2022 15:48

V Troji se opět představí umění bonsají a japonská kultura

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje další ročník přehlídky nejlepších bonsají od předních českých i zahraničních pěstitelů. Tentokrát jako Festival bonsají a japonské kultury, který se uskuteční od 10. do 19. června. Návštěvníci budou moci obdivovat i bonsaje z vlastních sbírek botanické zahrady.

Zahájení bude přítomen japonský velvyslanec v Praze Jeho Excelence Hideo Suzuki s chotí. Přehlídka včetně doprovodného programu je organizována v úzké spolupráci s Českou bonsajovou asociací a Česko-japonskou společností. Příchozí i letos čeká pestrá paleta japonských kulturních tradic. V průběhu festivalu se představí asijské umění tvarování stromů, chybět nebude tradiční čajový obřad ani speciality japonské kuchyně, k vidění bude tanec gejš a každý bude mít příležitost vyzkoušet si umění kaligrafie. Zájemci si mohou bonsaje a další rostliny na místě ihned zakoupit. Výstava bude v letošním roce opět soutěžní, kromě odborné poroty budou moci tu nejlepší bonsaj vybrat i sami návštěvníci.

Trojská botanická zahrada připravuje v pořadí již sedmnáctý ročník výstavy bonsají. „V letošním ročníku, který bude pojatý jako festival umění bonsají a kultury Japonska, bychom opět rádi představili ty nejkrásnější bonsaje od českých pěstitelů, ale i od těch zahraničních, například ze Slovenska nebo Německa. Vystaveny budou i cenné exempláře ze sbírek naší botanické zahrady. Také letošní ročník bude soutěžní. Slavnostní zahájení výstavy proběhne 9. června a mě těší, že naše pozvání opět přijal japonský velvyslanec v Praze Jeho Excelence Hideo Suzuki a spolu s ním jeho choť,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Japonská kultura v Troji

Výstava opět nabídne i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na čajový obřad školy Urasenke s možností ochutnávky šlehaného čaje matcha. Představí se tradiční japonská kuchyně a nebude chybět bubenické vystoupení skupiny Wadaiko yosa-yosa nebo tradičnítenc gejš. Připraveny jsou ukázky bojového umění a děti i dospělí si budou moci vyzkoušet kaligrafii nebo skládání origami. V rámci festivalu odborníci předvedou tvarování bonsaje s použitím profesionálních technik a materiálů. Zájemci si také budou moci bonsaje a další rostliny, například ty masožravé, na místě zakoupit.

Barevné jaro v botanické zahradě

Trojská zahrada je aktuálně plná barevných květů. Právě v Japonské zahradě nyní rozkvétají rododenrony a azalky a zbarvují se listy japonských javorů. V Ornamentální zahradě rozkvétají trvalkové záhony a ještě se tu objevují poslední jarní cibuloviny. V plné kráse se nyní návštěníkům představuje Pivoňková louka, expozice v horní části zahrady u vstupu od sídliště Bohnice. Skleník Fata Morgana láká až do 22. května na výstavu Motýli, zaostřeno na detail. Už od 15. května botanická zahrada opět připravuje Hudební procházky. Nedělní podvečer tak mohou návštěvníci prožít vždy ve společnosti klasické hudby. Konají se od 17 hodin na Pivoňkové louce.

Botanická zahrada je otevřena každý den od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana je vždy v pondělí uzavřený. Základní vstupné činí 150 Kč, on-line lze vstupné pořídit za zvýhodněnou cenu 135 Kč. Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na stránkch https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci.