čt28032024

pondělí, 04 duben 2022 00:00

Platnost digitálního certifikátu o očkování pro děti do 18 let bude prodloužena.

Evropská komise přijala 29. března 2022 nová pravidla týkající se dokladu o očkování podle nařízení EU o digitálním certifikátu COVID. Nová pravidla osvobozují nezletilé od limitu platnosti certifikátu po dobu 270 dnů po základním očkování. Standardní doba uznávání platnosti tak bude omezena pouze na osoby starší 18 let.

Přestože posilovací dávka vakcíny od 12 let byla povolena na základě doporučení agentury EMA, ne všechny členské státy v současné době doporučují podávat přeočkování nezletilým. To zohlednila Evropská komise a navrhuje výjimku pro osoby mladší 18 let implementovat přizpůsobením mobilních aplikací používaných k ověřování digitálních certifikátů. Členské státy by měly provést nezbytné technické úpravy, aby tuto výjimku uplatňovaly nejpozději od 6. dubna 2022.

Nařízení (EU) 2021/953 stanovuje rámec pro vydávání, ověřování a přijímání dokladu o očkování, testu a zotavení z nemoci COVID-19. Tzv. Digitální COVID certifikát EU má zajistit jeho držitelům právo na volný pohyb po EU během pandemie nemoci COVID-19. Od 1. února 2022 platí nová pravidla, která zkrátila závaznou lhůtu pro uznávání certifikátů o očkování používaných pro účely cestování v rámci EU, a to v délce 9 měsíců (270 dní).


Čl. státy musí tyto certifikáty uznávat po dobu 9 měsíců od podání poslední dávky základního očkování (u vakcíny Johnson & Johnson 270 dní od první a jediné dávky; u dvoudávkové vakcíny 270 dnů od podání 2.dávky; případně od podání první a jediné dávky po zotavení z covidu-19). Podle Evropské komise by země EU neměly pro účely cestování v rámci Evropské unie stanovovat jinou lhůtu, zejména nikoliv kratší, přestože tak v rozporu s evropským nařízením některé v minulosti konaly. Doba uznávání platnosti certifikátu 270 dní se nevztahuje na certifikáty u posilovací dávky vakcíny.

AČCKA předpokládá, že v zájmu koordinovaného přístupu a postupného rozvolňování pravidel pro cestování přistoupí všechny členské země ke zjednodušení vstupních požadavků pro zahraniční turisty. V kontextu pandemie stále zůstávají uzavřené některé třetí země, českými turisty dříve velmi oblíbené destinace, jako např. Čína a Nový Zéland. Další země se otevřely turistům teprve nedávno: Vietnam 15.3.2022, Austrálie 21.2.2022, Filipíny 10.2.2022.
S ohledem na rostoucí poptávku po zájezdech očekávají cestovní kanceláře letos úspěšnou sezónu, především v evropských destinacích a zemích Blízkého východu. Podle aktuálních prodejů by letním dovoleným v zahraničí neměly zabránit ani vysoké ceny pohonných hmot a inflace.