st24042024

úterý, 20 červenec 2021 08:32

Jak se zachovat v případě nehody v zahraničí?

Dovolená po vlastní ose a vlastním vozem je v Čechách stále populární a konkrétně tento rok lze očekávat zvýšený zájem o dovolené v okolních státech, kam je snadné dostat se vlastním vozem. S vyšším počtem řidičů se však bohužel pojí i vyšší počet nehod. Jak postupovat, pokud budete účastníkem nehody v zahraničí?

Pojištění

Že je nutné mít na vůz, se kterým cestujete, sjednané povinné ručení, je samozřejmost. Ověřte si však před cestou, jak funguje asistenční služba pojišťovny, u které jste pojištění. Do vozu si uložte kontaktní údaje na pojišťovnu a ujistěte se, že máte jednotný evropský formulář, který slouží k zaznamenání detailů o případné nehodě. Kromě originálu zelené karty si pořiďte ještě kopii, originál mějte ve voze a kopii u sebe společně s ostatními doklady. Než vyjedete, doporučujeme ověřit, že je zelená karta platná ve všech zemích, které plánujete navštívit nebo kterými budete projíždět. Kromě klasického povinného ručení je pak vhodné mít na cesty sjednané i cestovní pojištění, které kryje náklady na případnou léčbu.

Zavinili jste dopravní nehodu

Pokud vás na cestách dostihne smůla a vy se staneme viníkem dopravní nehody, jako první je třeba zhodnotit situaci a rozhodnout, zda je na místě volat policii nebo záchrannou službu. Není-li na místě nikdo zraněn, doporučujeme přivolat alespoň policii, a to z toho důvodu, že nikdy nevíte, jaké jsou v dané zemi zákony. Policejní protokol poté podepište jen v případě, že mu rozumíte a že s ním souhlasíte. Nezdá-li se vám v něm něco, dopište česky své vysvětlení a k tomu připojte svůj podpis. Pokud z nějakého důvodu policii přivolávat nebudete, je nutné vyplnit evropský záznam o dopravní nehodě. „Tento záznam musí obsahovat údaje o místě a času nehody, o všech účastnících a vozidlech. Dále musí být vysvětleno, co se stalo a jaká byla příčina nehody, musí být nakreslen plánek nehody a velmi důležité je vše pečlivě zdokumentovat. Doporučuji pořídit několik fotek z různých úhlů. Před vyplňováním není na škodu rovnou zavolat na asistenční linku, která svým klientům pomůže s dalším postupem. Nezapomeňte, že je také nutné formulář všemi účastníky podepsat. Poškozeným stranám je potřeba sdělit své osobní údaje, údaje o případném vlastníkovi vozidla, číslo pojistné smlouvy a údaje pojišťovny a také číslo zelené karty,“ vyjmenovává Aleš Rothbarth, expert z internetové srovnávače pojištění Klik.cz.

Jste poškozeným v dopravní nehodě

Pokud je situace opačná a vy jste v případě dopravní nehody poškozeným, postupujete obdobně jako v prvním případě. I vy budete potřebovat kopii záznamu o nehodě, případně protokol od policie. V každém případě si také vyžádejte údaje o řidiči a jeho pojištění a z místa nehody v žádném případě neodjíždějte bez těchto informací. Taktéž si zdokumentujte místo nehody a škody na vozech a zavolejte na asistenční linku své pojišťovny, kde vám sdělí, je-li ještě něco jiného potřeba. „Vřele doporučuji využít asistenční službu i v případech, kdy se zdá, že se nedějí žádné anomálie. Specialisté pojišťoven mohou klienty upozornit na vše potřebné a celý proces jim výrazně ulehčí,“ uzavírá Aleš Rothbarth.