čt28032024

čtvrtek, 01 červenec 2021 00:00

Procházky Prahou astronomickou

Planetum připravilo na letošní prázdniny novinku. Už tak bohatou programovou skladbu, která zahrnuje jak pozorování na hvězdárnách, tak chytrou vesmírnou zábavu v pražském planetáriu, nyní rozšíří komentovaná prohlídka. Během ní se návštěvníci budou moci vydat do Prahy a s certifikovaným průvodcem poznat místa spjatá s astronomií a dalšími obory.

DVA OKRUHY

Připraveny jsou dva okruhy: Delší varianta zavede účastníky prohlídky na Hradčany a Malou Stranu, kde se přenesou do doby Rudolfa II., během které se z Prahy stalo hlavní město evropské vědy. Během šestikilometrového okruhu se můžete vydat nejen po stopách astronomů Johannesa Keplera a Tychona Brahe.

Sedm století astronomie, tak zní název kratší ze dvou komentovaných prohlídek, které Planetum nabízí. Během ní se přeneseme ještě dál do historie – až do 14. století. V době panování císaře Karla IV. se Praha proměnila ve výstavné evropské velkoměsto. Při procházení trasy Sedm století astronomie navštívíte Pražský orloj, Klementinum, Karolinum a další místa, kde se psaly dějiny astronomie a příbuzných oborů.

Termíny prohlídek startují už na začátku července. Jejich kompletní nabídku naleznete na této stránce: https://www.planetum.cz/planetarium-praha/prochazky-prahou-astronomickou/

Planetum

Štefánikova hvězdárna, Hvězdárna Ďáblice a Planetárium Praha – tři subjekty, které jsou součástí jediné platformy jménem Planetum, která nabízí chytrou vesmírnou zábavu – sledování planet, hvězd, Slunce, Měsíce a vesmírných objektů, návštěvu výstav, komentovaných prohlídek a filmů, interakci s vesmírem prostřednictvím různých 4D simulátorů, na kterých se návštěvníci mohou plně vžít do kůže astronauta či astronoma. Kopule pražského planetária s průměrem 23,5 metru je největší promítací plochou v ČR a patří k největším planetáriím na světě. Projekci oblohy a unikátní prostorové zobrazení vesmíru lze sledovat v digitálním planetáriu v rozlišení 8 K za každého počasí. Filmy pro děti i dospělé jsou proto neobyčejným zážitkem. www.planetum.cz.