so20042024

čtvrtek, 20 květen 2021 17:23

Zavedení bezplatných PCR testů významně podpoří zájem o letní dovolené

AČCKA vítá plán vlády zavést pro období letní sezony bezplatné PCR testy, které by umožnily neočkovaným lidem cestovat do zahraničí bez nadměrných nákladů spojených s pořízením testu před odjezdem a po návratu do České republiky. Stávající evropskou tendencí je upřednostnit při nastavení podmínek volného cestování v rámci EU naočkované osoby a osoby, které onemocnění již prodělaly, nicméně tento princip vnímáme jako diskriminační směrem k lidem, kteří se očkovat nechtějí či z důvodu nedostatku vakcín očkování dosud nedostali nebo kteří neprodělali onemocnění v nedávné době.

 

Případným zavedením bezplatných PCR testů by byla odstraněna zásadní překážka v cestování neočkovaných osob, kterou je pořizovací cena testu. Cena PCR testu se obvykle pohybuje kolem 1.500 Kč za test, při přetrvávající povinnosti obvykle 2 testů při cestách do jiných zemí EU představuje celkový náklad nepřiměřenou a odrazující finanční zátěž. 

 

Zavedení bezplatných PCR testů by napomohlo restartu cestovního ruchu a významně by podpořilo zájem o dovolené

 

Případným zavedením bezplatných PCR testů budou naplněny vzájemně uznatelné podmínky volného cestování projednávané momentálně na evropské úrovni v podobě zavedení evropského digitálního certifikátu (očkování, prodělání nemoci a negativní výsledek PCR testu) a budou tak odstraněny stávající diskriminační podmínky v přístupu k volnému cestování. Signál k zavedení bezplatných PCR testů, popř. minimálních nákladů na pořízení testu, jednoznačně vyslal i Evropský parlament před projednáváním návrhu nařízení o zavedení digitálního certifikátu na evropské úrovni.

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)