út23042024

úterý, 01 září 2020 10:54

4 tipy na hon za nočním prázdninovým zážitkem

Nemějte výčitky z toho, že trávíte topické letní dny ležením u vody. Aktivity přece můžete dohnat, až sluce zapadne. K noční návštěvě zvou nejen hrady, zámky a pivovary, ale třeba i zajímavé sportovní události.

Co takhle během prázdnin podniknout něco neobvyklého na místech, kde je přes běžnou otevírací dobu nával návštěvníků? Inspirujte se našimi tipy na netradiční noční prohlídky a aktivity, a vzhůru za dobrodružstvím s celou rodinou!

1. Noční prohlídky hradů a zámků

Kačina, Sedlec, Kutná Hora. Místa, která za chvilku stihnete objet jak prstem po mapě, tak i třeba autem či na kole. Všechny tyto památky nabízí během letošního léta zajímavý program. V kouzelných empírových kulisách zámku Kačina nacvičuje mladý hrabě Chotek s personálem a vlastní rodinou krátkou komedii inspirovanou Paridovým soudem, kterou všichni nakonec sehrají před zraky diváků v zámeckém divadle. V Kutné Hoře můžete navštívit chrám sv. Barbory ve jeho celé noční kráse každou středu a čtvrtek. Zajímavé povídání průvodců o historii i duchovním poslání chrámu doprovází varhanní hudba i výklad o varhanách. Obzvlášť napínavou záležitostí může být noční prohlídka hřbitovního kostela Všech svatých s kostnicí v Sedlci. Začíná v dolní kapli, kde vás přivítá kostýmovaný průvodce oblečený jako cisterciácký mnich nebo jako řádová sestra.

2. Večerní safari

Kouzlo afrického soumraku zažijete u nás jedině v Safari Parku ve Dvoře Králové, a to během podvečerních jízd mezi velkými stády zvířat. Pohled na zebry, žirafy a antilopy v záři zapadajícího slunce je dechberoucí. Těšit se můžete na 50minutovou komentovanou jízdu Afrika Expressem kolem výběhů a Africkým safari přímo mezi zvířaty, cestou uvidíte více než 600 afrických zvířat v 50 druzích. Safaribusy odjíždějí v pravidelných intervalech v červnu a září v pátek a sobotu a v červenci a srpnu denně.

3. Noční prohlídka pivovaru

Milovníky piva a pivovarnictví jistě potěší nabídka třeboňského pivovaru Regent. Ten zve na neobvyklou noční prohlídku každý pátek a sobotu. V letních měsících se noční prohlídky konají každý den kromě neděle. S průvodcem se vypravíte do nově zrekonstruovaných prostor původních rožmberských sklepů. Ochutnáte také domácí chléb pečený s použitím pivovarských kvasnic a sladu. Samozřejmě můžete ochutnat i jedinečné nefiltrované nepasterizované pivo.

4. Běh s čelovkou v okolí Boletic

Když už budete na jihu Čech, zavítejte do Boletic. Zkraje září se tu koná noční závod běžecké série Běhej lesy. Nabídne atmosféru potemnělého lesa i trasu vedoucí po hranici vojenského újezdu a šumavského revíru. Start je 12. září od rybníku Olšina, který díky své nadmořské výšce patří k nejvýše položeným rybníkům v Čechách a nachází se ve stejnojmenné obci u Horní Plané. Součástí akce je i VoltaRUN, nesoutěžní běh či chůze pro malé i velké, pro doprovod závodníků, hendikepované nebo pro ty, kteří si zatím na klasické trasy seriálu Běhej lesy netroufnou. Každý, kdo se závodu zúčastní, zároveň pomůže dětem s postižením pohybového aparátu. Zapojte se také. Pomáhat pohybem je radost.