čt28032024

středa, 15 červenec 2020 13:15

Pojeďte s námi do Brd

Máte rádi toulky hlubokými hvozdy, kde se vám zčistajasna mezi stromy otevře překrásný výhled do kraje, vykoukne romantická zřícenina hradu, rybník vábicí k posezení na břehu nebo lovecký zámeček jako z pohádky? Tajuplné Brdy nabízejí ještě o dost víc. Dříve v nich působili vojáci a paradoxně díky nim je zdejší příroda nedotčená.

Pohoří na jihozápad od Prahy vyhledávali hlavně trampové, v posledních letech se ale stále více otevírají rodinám s dětmi i milovníkům svižné jízdy na horském kole.

Nechejte se nalákat malebným okolím Padrťských rybníků, které v okolní zeleni září jako dvě temně modré oči. Souzněním s krajinou dají vzpomenout na hluboká šumavská jezera, zároveň v sobě mají něco z kouzla vzdálených oceánů. Možná právě proto v jejich blízkosti létají velice vzácní orli mořští. K rybníkům se můžete vydat po turistických značkách z Trokavce, Míšova nebo vzdálenějšího Rožmitálu pod Třemšínem. Jejich působivým okolím vás od letoška nově provede také naučná stezka. Na třinácti kilometrech vám popíše zaniklé brdské obce i jedinečnou přírodu.

Túra plná památek

Kousek od horní z obou překrásných vodních ploch narazíte na památku zaniklého kláštera a také na druhdy slavnou „kótu 719“, na níž měl stát plánovaný americký radar. A když už jsme u vojenské historie Brd, západně od zmíněného Míšova můžete navštívit Atom muzeum, které vás seznámí s historií studené války. V areálu, kde muzeum sídlí, byly před pádem komunismu skutečně skladovány jaderné hlavice.

Na sever od Padrťských rybníků se v lesích tyčí zámeček Tři trubky, lovecké sídlo knížete Jeronýma Colloredo-Mansfelda. Nad pohádkovým místem se do výšky téměř šesti set metrů vypíná Třítrubecká vyhlídka. O kus dál je vrch Lipovsko, na němž je jednak připomínka zaniklého hradu Chlukov, a pak jeden ze symbolů celého lesnatého pohoří: Brdská vločka. Sněhová vločka vytesaná do skály je hlavním důvodem, proč turisté na Lipovsko stoupají.

Trénovaní turisté si mohou dát výšlap po páteřní trase přes Brdy. Jde ale o náročnou túru – celá má padesát kilometrů. Vede z obce Obecnice přes nejmalebnější kouty pohoří. Poutníky dovede na nejvyšší vrchol Tok (865 m), do lesa Kvaň, k potoku Reserva, na rozcestí Tři Trubky a k Padrťským rybníkům. Od nich trasa pokračuje k Míšovu, skalám pod Maráskem a k vrchu Třemšín (827 m). Turistické značení končí v Rožmitálu pod Třemšínem.

Strážný duch Fabián

Hlavním tahákem Brd je ale jejich nejznámější vrchol Plešivec (654 m). Ten je díky svému výraznému tvaru a poloze zároveň i jednou z nejvýraznějších hor celého pohoří. Leží asi dva kilometry na sever od Jinců a doslova trčí vzhůru ze svého okolí. Nedaleko něj se nachází Čertova kazatelna, na níž turisty láká nádherný panoramatický výhled po kraji. Na Plešivci má podle místních pověstí svou zahrádku Fabián – strážný duch celých Brd.

Pomáhejte pohybem

Pokud chcete trávit čas v krásném brdském lese a současně pomoci dvanáctileté Elišce s pohybovým postižením, zúčastněte se VoltaRUNu. Tento charitativní závod je součástí běžecké série Běhej lesy a uskuteční se už v sobotu 18. července. Každý účastník přispěje dvanáctileté Elišce na speciální rehabilitaci a potřebné vozíky. Voltaren totiž za každý váš kilometr věnuje Elišce 2 Kč.

Krátká trasa VoltaRUNu je nenáročná a vhodná pro všechny bez rozdílu kondice či věku. Projít či

proběhnout si ji mohou i děti, maminky s kočárky nebo třeba senioři, vhodná je zkrátka pro celou rodinu. Přijďte si užít společný pohyb na čerstvém vzduchu a podpořit dobrou věc. Pomáhat pohybem je radost, proto neváhejte s registrací. Registrovat se můžete online i na místě. Kapacita VoltaRUNu je však omezená a zúčastnit se může 100 osob.

A pokud vás běhání v lese začne bavit, vyzkoušejte i závody na jiných místech v Česku a pomozte také dalším dětem. V rámci celé série se bude možné zúčastnit ještě závodů na Bílé (1. 8.), v okolí Karlštejna (15. 8.), v Jizerských horách (29. 8.) nebo nočního závodu v Boleticích (12. 9.).