19042024

čtvrtek, 12 září 2019 09:19

Recept na Kaštanové Krapfen:

Víte, jak se v Jižním Tyrolsku slaví dožínky? Od českých oslav konce sklizně nás ve srovnání s Jižním Tyrolskem dělí mnoho. Slavnosti Törggelen pro místní velmi znamenají, už jen proto, že v téměř celé zemi žijí tradičním selským životem. Vedle dobrého vína a selských jídel k nim patří jedinečná a autentická atmosféra a všudypřítomné veselí.

V útulných světničkách u pohostinných hospodářů návštěvníci mohou v tomto období vytěžit a ochutnat maximum z lokální produkce.

Jak vypadají italsko-rakouské dožínky?

Listí se pomalu zbarvuje do odstínů podzimu, hospodáři dotahují závěr sezóny a začínají se připravovat na zimu. Selské spíže plní sladké marmelády z letního ovoce, zavařená zelenina z letošní sklizně a džusy spolu s vínem v suterénu, které jsou připravené k okamžitému otevření. Podzimní sezóna láká nejen na výborné jídlo, ale i na sklenku vynikajícího vína.

Selské trhy, lokální farmáři, slavnostní atmosféra – to vše přináší konec sklizně a mnoho jihotyrolských vesnic, které pořádají velkolepé barevné slanosti. Stánky na trzích jsou přeplněné domácích ovocných šťáv, vína, šnapsů, a různých octů, produktů zpracovaných z mléčných produktů, čerstvých bylinek, vajec a samozřejmě zeleniny. Takový trh je možné navštívit i v největším jihotyrolském městě Bolzano, který se bude konat v sobotu 12. října 2019.

Recept na Kaštanové Krapfen:

Ingredience: Na kynuté těsto je potřeba citrónová kůra, 1 kg pšeničné mouky, ½ sklenice rumu nebo šnapsu, 50 g kvasnic. Na náplň 20 g soli, 300 g pečených kaštanů, 200 g cukru, 300 ml mléka, asi 500 ml mléka, 100 ml smetany, 100 g másla, 80 g cukru, 6 žloutků, 1 špetka soli, 2 vanilkové cukry a 2 polévkové lžíce rumu.

Postup: Suroviny na kynuté těsto se v míse promíchají, dokud nebude těsto tužší. Na náplň je potřeba svařit po dobu 30 minut pečené a oloupané kaštany společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli. Poté se propasírují skrz cedník či síto. Náplň se dochutí rumem a případně mlékem či smetanou.

Z těsta se uválí centimetrové tlusté listy, vykrojí se z nich kolečka a doprostřed se nanese kaštanová náplň. Kolečka se následně přeloží do tvaru půlměsíce a okraje se pevně stlačí rukou či vidličkou. 20 minut se musí nechat odležet a poté se mohou usmažit na rozpáleném tuku. Servírují se posypané moučkovým cukrem.