út16042024

čtvrtek, 08 srpen 2019 07:24

Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun.

Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

V Jižním Tyrolsku je každoroční sklizeň jablek vždy velkou událostí. Hosté mohou na farmách pomoci sklízet šťavnaté ovoce, které uzrálo na teplém italském slunci, a mají tak i možnost ochutnat čerstvě vyrobený mošt. Více než 500 z 1 700 sdružení farem Roter Hahn pěstuje několik oblíbených druhů, jako jsou Golden Delicious, Red Gala a Granny Smith. Zemědělci prodávají svá roční úsilí v podobě jablek napřímo, pokud je zrovna nevyužijí na výrobu jablečného octa či džemů. Dále z nich vyrábějí lahodné sladké pochoutky, jako jsou například jablečný závin a sladké žemle.

Sladké jablečné žemle od Elisabeth Mittelberger Na útulném statku Eichernhof peče Elisabeth Mittelberger jedny z nejlepších žemlí v okolí. Na jejich přípravě není nic těžkého, každý si to může vyzkoušet v pohodlí domova a pečená jablka navíc krásně provoní všechny pokoje.

Jak na to?

Nejdůležitější je si vybrat ten správný druh. Elisabeth používá odrůdu Golden Delicious, jsou šťavnatá příjemně navinulá a dobře se s nimi pracuje. Je možné si vybrat i o něco sladší variantu.

K přípravě stačí vzít dvě větší jablka a nakrájet je nahrubo na kostičky, potom je nasypat do mísy, přidat rozinky, ořechy a anýz. Do směsi přimíchat lžíci soli a 500 g špaldové celozrnné mouky. Následně 350 ml vlažné přírodně zakalené jablečné šťávy, 20 gramů kvasinek a dvě lžíce medu. Vše promíchat a přidat 40 gramů másla. Poté stačí těsto přikrýta nechat odstát dokud nenabyde zhruba na dvojnásobek. Lžící poté naporcovat a vyválet jednotlivé kousky v celozrnné mouce, pak už je jen položit na moukou vysypaný plech. Žemle se pečou v rozehřáté troubě na 180 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě) 25 až 30 minut. 

Jablečné vdolky ”Apfelkiechl”

 Stačí koupit čtyři sladká jablka, která se oloupou, odstraní se jádra a nakrájí na jeden až dva centimetry široké plátky. Ještě je pokapat citronem, posypat skořicí a jde se na těsto. Ze dvou žloutků, 12 dkg hladké mouky, špetky soli, 1/8 l mléka, dvou polévkových lžic rumu a ušlehaných bílků se připraví směs. Plátky z jablek se v něm obalí a na horkém oleji se začnou opékat do zlatova. Na závěr se už jen posypají cukrem. Tip - namísto mléka lze použít i bílé víno. Celý recept je dostupný na webových stránkách

Tradiční jablečný závin z farmy “Pirchhof”

Na zlatavé těsto je potřeba smíchat 500 gramů polohrubé mouky, pečící prášek, dvě vejce, 180 gramů margarínu, 200 gramů cukru a vanilkový cukr. Vytvoří se krásně hladké těsto, které se nechá půl hodiny odpočívat. Na přípravu ovocné náplně je potřeba oloupat 10-12 jablek, nakrájet je na malé kousky, smíchat s vanilkovým cukrem a rozinkami podle chuti.

Podle libosti je možné přidat také rum. Potom, co si těsto chvíli odpočine, musí se rozdělit na dvě stejné půlky, vyválet ho, naplnit a zavinout. Tím se vytvoří hladký bochníček štrúdl. Nakonec se štrúdl potře trochou mléka, aby byl krásně křupavý a získal svoji typickou zlatavou barvu. Dá se péct na 180 °C asi 45 minut a ještě teplý štrúdl se může posypat práškovým cukrem. Po upečení je důležité štrúdl nechat alespoň půl hodiny vychladnout brzkému krájení ještě když závin horský, jednoduše by se rozpadl. 

Všechny produkty vyrobené na farmách Roter Hahn se dají zakoupit v partnerských prodejnách po celém Jižním Tyrolsku a jsou označeny červeným kohoutem. Milovníci jablek mohou vyrazit na dovolenou, na farmu, kde se jablka přímo pěstují. S jablečným expertem si mohou prohlédnout voňavé sady a něco zajímavého se o nich dozvědět, například o jeho historii, sklizni, rozmanitosti druhů, ale třeba i marketingu.