19042024

čtvrtek, 13 září 2018 01:00

Vybíráte koberec? Poradíme vám jak na to!Podzim v trojské botanické zahradě bude hýřit barvami

S příchodem podzimu se do Botanické zahrady hl. m. Prahy opět vrátí oblíbené dýně. Už podvanácté zaplní Ornamentální zahradu široká škála tvarů a barev různorodých plodů tykvovitých rostlin. Předlohou pro letošní hravá aranžmá byly pohádkové postavy známé z dětských knížek. Návštěvníci se tak od 22. září do 21. října v zahradě potkají třeba s čarodějnicí, drakem či vodníkem.

Závěr výstavy pak bude patřit tvůrčím duším, ať už dětským, nebo těm dospělým, během dýňových hrátek totiž může popustit uzdu své fantazie každý bez rozdílu věku. Z drobnějších plodů dýní vzniknou zvířátka, skřítci, různé příšerky i drobné dekorace, které zkrášlí zahradu, balkon či okenní parapet. O tom, že vydlabaná dýně s hořící svíčkou vykouzlí úsměv na každé dětské tváři, se přesvědčíte během oslavy svátku Halloween, jenž se v zahradě slaví už tradičně poslední říjnový den.

Ačkoliv tykvovité rostliny pocházejí původně z amerického kontinentu, vybudovaly si v uplynulých letech své pevné místo jak v našich zahrádkách, tak i v české kuchyni. V Botanické zahradě hl. m. Prahy se s nimi návštěvníci mohou setkávat na pravidelných výstavách už od roku 2004. „I tentokrát návštěvníkům v Ornamentální zahradě představíme sortiment několika desítek odrůd dýní, a to jak okrasných, tak těch jedlých. Zejména nejmenší návštěvníky potěší pohádkoví hrdinové vytvoření z dýní a dalších přírodních materiálů,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Svými veselými barvami umějí dýně rozzářit i pošmourné podzimní dny. Na letošní pohádkové výstavě je doplní oblíbené chryzantémy a další podzimní květy a přírodní materiál. „Hravé tvary dýňových plodů probouzejí fantazii. Proto jsme pro letošní rok zvolili pohádkové téma, které bude blízké zejména dětem. Věříme ale, že i dospělým návštěvníkům připomene poetiku jejich dětství plného her, princů, princezen a dalších postav,“ zve na výstavu Radka Pšeničková, náměstkyně pro útvar marketingu a PR. Poslední víkend výstavy 20. a 21. října si malí i velcí užijí dýňové hrátky. Dýně si budou moci ozdobit dle svého vkusu pomocí podzimních přírodnin a své výtvory si pak s sebou odnést domů.

Dlabání dýní je starou keltskou tradicí, pokračovat v ní můžete v botanické zahradě 31. října během oslavy svátku Halloween. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a drobné úkoly. V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod zahradou s rozsvícenými dýňovými lucernami.

K dýňovému podzimu patří i dýňové občerstvení

K všeobecné oblibě dýní přispívá kromě jejich estetické hodnoty i možnost různorodého kulinářského využití. „Většina tykví se pěstuje pro jedlé plody, které se upravují na slaný i sladký způsob. Sušené se tradičně mlely na mouku nebo se kvasily na alkoholické nápoje. Některé tykve poskytují olejnatá semena, jedlé květy anebo se jejich listy vaří jako špenát,“ uvádí Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin. Se sortimentem tykvovitých rostlin se návštěvníci mohou seznámit i nyní na konci léta na ukázkovém políčku v severní části venkovních expozic.

Během výstavy dýní by si nikdo neměl nechat ujít možnost ochutnat například výbornou dýňovou polévku nebo speciální dýňové smoothie nabité pozitivní energií, která je během sychravých podzimních dnů velmi potřeba. Dýňové občerstvení nabídne rostlinné bistro nazvané přiléhavě Botanická na talíři. Nachází se v dřevěném altánu nedaleko Japonské zahrady a pro návštěvníky je otevřené od loňského jara. V nabídce tu mají originální vegetariánské pohoštění, raw dorty i výbornou kávu citlivě doplněnou rostlinnými mléky. Místní specialitou jsou různorodé ovocné koktejly neboli smoothie. Menu se obměňuje každý týden.