19042024

čtvrtek, 29 březen 2018 07:53

Po Velikonocích se v Kyselce otevře nová naučná stezka a Mattoni Muzeum zahájí svou třetí sezonu

Šestnáct zábavných a poučných zastavení čeká návštěvníky nově vybudované tříkilometrové naučné stezky v Kyselce u Karlových Varů. Mattoniho stezka “Po stopách skřítků“ poskytne návštěvníkům informace o historii Kyselky i o budovách bývalých lázní, které prochází stavební obnovou.

Trasa vede z velké části po původních promenádách z doby Heinricha Mattoniho, kdy byly hojně využívány tehdejšími lázeňskými hosty a turisty. Na významných zastávkách jsou tabule přibližující dobová odpočinková místa i historii přilehlých staveb. Slavnostní otevření stezky pro veřejnost proběhne v úterý 3. dubna 2018 od 15 hodin na prostranství před Mattoni Muzeem, které tím zároveň zahájí svou třetí turistickou sezonu.

Autorem nápadu na vytvoření okružní naučné stezky, kterou provází skřítci coby součást tamních legend, je místní rodák, starosta Kyselky Aleš Labík. „Hlavním impulsem k vytvoření stezky byl bezesporu rostoucí zájem návštěvníků o naši obec a s tím související „hlad“ po informacích. K tomuto zájmu přispělo zejména otevření Mattoni Muzea, oprava rozhledny na Bukovém vrchu, ve velké míře také televizní seriál Já, Mattoni a s tím související zájem o areál bývalých lázní v Kyselce a probíhající práce na obnově celého areálu,“ upřesnil Aleš Labík.

Příběhy se skřítky sestavila paní Božena Turoňová, ředitelka vzdělávacího spolku Bludiště, z vyprávění pamětníků i pracovníků Mattoni Muzea. Originální ilustrace ztvárnil mezinárodně uznávaný ilustrátor a grafik Oldřich Jelen. Inspirován příběhy o skřítcích objevujících se na stezce, vytvořil jedinečné komiksy, které humorným způsobem přitáhnou pozornost dospělých i dětských návštěvníků. Právě díky humornému ladění příběhu se podařilo přenést podobu skřítků z doby minulé do akčního 21. století. Historické fotografie a informace, které se objevují na informačních tabulích Mattoniho stezky, poskytli známý historik Lubomír Zeman a místní rodák Ferdinand Holly.

Naučnou stezku vybudovala obec Kyselka, část nákladů pokryla dotace Karlovarského kraje v rámci podpory aktivit cestovního ruchu, a na vznik stezky významně přispěla také společnost Karlovarské minerální vody. „Těší mě, že vedle dlouhodobé podpory obnovy budov bývalých kyselských lázní a po velkém úspěchu Mattoniho Muzea ve zrekonstruovaném Löschnerově pavilonu jsme se mohli podílet na realizaci dalšího projektu, který pomůže celkovému oživení tohoto jedinečného místa,“ říká Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.

V úterý 3. dubna 2018 se společně se stezkou slavnostně otevře také Mattoni Muzeum, u nějž se nachází poslední, šestnácté zastavení stezky. Po tříkilometrové procházce se tak mohou turisté osvěžit minerální vodou Mattoni v kavárně muzea a prohlédnout si jeho stálou expozici. Ta nabízí řadu historických artefaktů i interaktivní prvky, které ocení nejen děti. Na polovinu května chystá muzeum pro návštěvníky překvapení navazující na loňskou úspěšnou výstavu kostýmů ze seriálu Já, Mattoni.