čt28032024

čtvrtek, 29 červen 2017 06:03

Desáté narozeniny zámeckých labyrintů zámku Loučeň

Začátek prázdnin je na Loučeni již tradičně dobou narozeninovou. Letošní kulaté výročí však zavdalo důvod k několikadenním oslavám, a to v době od 5. do 9. července. Hlavním bodem oslav je Narozeninový koncert Elán Unplugged ve čtvrtek 6. července. Velký proud gratulantů je očekáván také v pátek 7. července, neboť to bude přesně 10 let od okamžiku, kdy se brány zrekonstruovaného zámeckého areálu dne 7. 7. 2007 otevřely veřejnosti. Desátou a jubilejní sezonu 2017, proto loučenští přichystali jako výběr toho nejlepšího - THE BEST OF LOUČEŇ. V druhém pololetí roku 2017 navíc zámek očekává jubilejního miliontého návštěvníka od svého otevření.

„U zahájení desetiletých oslav nemůže chybět naše Bílá paní. Jako nejstarší a nejvíce pozitivně naladěná bytost v našem týmu bude ona tím, kdo naše narozeninové slavnosti zahájí. Vězte, že ji nebude vadit, že to pro ni bude v neobvyklou denní dobu. Přece jen, za těch deset let si už na to zvykla,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Druhý den chytáme narozeninový koncert skupiny Elán. V průběhu dne budou probíhat Prohlídky s pohádkou Císařovy nové šaty. Vybrali jsme je proto, že patří mezi ty nejlepší. Jedná se o bezkonkurenčně nejzábavnější prohlídku zámku, jakou můžete zažít, v roce 2016 měly rekordní návštěvnost.

Prosíme všechny návštěvníky o pochopení mimořádných bezpečnostních opatření. Pokud chcete vidět v rámci výletu hlavně zámecké labyrinty, zvolte pro svoji návštěvu jakýkoli jiný den, ve čtvrtek 6. 7. nebudou k vidění, budeme se připravovat na večerní koncert, na který srdečně všechny zveme. Návštěvníci se u nás mohou zdržet tedy od rána až do večera. Třetí den 7. 7. bude ten pravý narozeninový, pro který jsme přichystali narozeninový dort a kněžna Marie Thurn – Taxis bude číst v rámci prohlídek pohádky pro ty nejmenší. Věděli jste, že naše kněžna byla nadaná umělkyně? 8. 7. je přichystaná celodenní hra v labyrintáriu. Účastníci této narozeninové oslavy, kteří přijdou v sobotu v kostýmech ze svých oblíbených pohádek, mají od nás zmrzlinu zdarma, a to platí i pro dospěláky. A poslední den oslav 9.7. budou mít hlavní slovo čarodejnice. Ti, kdo na těchto prohlídkách sklepení za doprovodu našich čarodejnic již byli v předchozích letech, svorně tvrdí, že něco podobného ještě na žádném zámku neviděli. Přijedete se přesvědčit? Těšíme se na Vás,“ dodává Kateřina Šrámková.

10. NAROZENINY ZÁMECKÝCH LABYRINTŮ 5. – 9. července

STŘEDA 5.7. PRVNÍ DEN OSLAV

Po celý čtvrtek se budou konat „Narozeninové prohlídky“ s Její Milostí Paní Terezií Berkovou z Dubé a na Loučeni, tedy Bílou Paní Loučeňskou. Pro všechny, malé i velké s malým dárečkem, který osobně Bílá paní přichystala.

ČTVRTEK 6.7. DRUHÝ DEN OSLAV

Narozeninový koncert ELÁN OPEN AIR UNPLUGGED začíná od 17 hodin (kapela vystoupí cca. od 21hod) a musí tomu být z bezpečnostních důvodů uzpůsoben program druhého slavnostního dne. Zámecký park, resp. jeho zadní část, bude před konáním koncertu uzavřen až do 17 hodin, a potom se otevře pouze pro návštěvníky koncertu.

Přední část parku - zámek a jeho okolí bude otevřen POUZE od 9:00 do 15:00.

V průběhu celého dne budou probíhat na zámku nejoblíbenější Prohlídky s pohádkou Císařovy nové šaty. Poslední prohlídka začíná v 15 hodin. Výstava „50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE“ bude rovněž otevřena pouze do 15 hodin.

PÁTEK 7.7. TŘETÍ DEN OSLAV

Na slavný narozeninový den zámek přichystal klasický odpolední narozeninový program v zámeckém amfiteátru, jak jej mnozí návštěvníci znají, a to včetně krájení narozeninových dortů a pohádek. Dorty bude krájet Bílá paní loučenská se svými pomocníky kuchtíky ze zámecké kuchyně. Začínat se bude úderem 13.hodiny.

V zámku samotném bude mít po celý den hlavní slovo při prohlídkách poslední zámecká paní, kněžna Marie Thurn - Taxis. Bude číst pohádky pro ty nejmenší, které sama napsala. Protože v Čechách knižně její příběhy nikdy nebyly vydané, pokud je ještě někdo neslyšel na loučeňském zámku, pak je možné, že je ani nezná. Jedná se o romantické příběhy, které Marie Thurn-Taxis napsala svým vnoučatům, a také je sama ilustrovala krásnými obrázky. Jako speciální bonus pro nejvěrnější příznivce má zámek Loučeň v pátek 7.7. otevřeno až do večera. Speciální narozeninové večerní prohlídky s knížecí rodinou, sklenkou sektu a sladkou pralinkou, se budou konat každou hodinu od 19 do 22hodin.

SOBOTA 8.7. ČTVRTÝ DEN OSLAV

Na sobotu je připraveno narozeninové putování zámeckými labyrinty za oblíbenými hrdiny nejznámějších pohádek. Jedná se celodenní hru s hrací kartou, plněním úkolů a odměnou v cíli.

10:30 O Jeníčkovi, Mařence a perníkové chaloupce Tisový labyrint

11:30 O Popelce Dlážděný labyrint

12:30 O Červené Karkulce Kamenný labyrint

13:30 Sněhurka Palisádový labyrint

14:30 Hloupý Honza Pískovcový labyrint

15:30 Šípková Růženka Královský labyrint

16:30 Pohádka o pošťákovi Písmenkový labyrint

Ti, kteří se vydají na zámeckou prohlídky, budou moct „ochutnat“ po celý den čokoládové prohlídky, kterými provede komorník Jeho Jasnosti, Otto Bouda.

NEDĚLE 9.7. PÁTÝ DEN OSLAV

V narozeninovou neděli pozve zámek návštěvníky hlavně do zámeckého sklepení, kde budou průvodkyněmi dvě světoznámé čarodějnice, Gertrůda Krákavá (někdy také skákavá) a Ethel Koštětová, čerstvě provdaná Zametalová z Holých vrchů. Předvedou svoje čáry, kouzla a lektvary.

VÝSTAVA“ 50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE“

Pro všechny, kteří milují animovaného loupežníka z lesa Řáholce, a nemohou uvěřit tomu, že to je letos již 50 let od doby, kdy se první kreslené příběhy Radka Pilaře objevily v České televizi, je od poloviny června nainstalovaná výstava 50 LET LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE v prostorách bývalé zámecké vinárny. V horkém létě je to příjemný, klidný a chladný prostor, kde se návštěvníci mohou podívat i na pohádky. Tato výstava je novým prohlídkovým okruhem, který mohou milovníci Rumcajse při návštěvě zámku navštívit. K vidění každý den.

Po všechny dny platí běžné vstupné. Jsou narozeniny tak malý dárek, i když jsou slavnosti vstupné bude nezvýšené. https://www.zamekloucen.cz/pdf/cenik-vstupneho.pdf.

6. 7. bude otevřeno jen do 15:00 hod a to pouze část před zámkem ( 3 labyrinty a zámecké prohlídky) cena 100 Kč na osobu, děti do 10 let 50 Kč (obsahuje i zámeckou prohlídku). Rodinná 280 Kč. Prohlídka s pohádkou Císařovi nové šaty příplatek 40 Kč na osobu.

7. 7. Večerní prohlídka zámku večerní prohlídka s pralinkou a sklenkou sektu - jednotná cena 210 Kč.

9. 7. Strašidelné zámecké sklepení příplatek ke kombinované vstupence (labyrintárium a zámek) 30 Kč na osobu, příplatek ke vstupence do labyrintária 60 Kč na osobu.

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/

12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.