29032024

středa, 21 červen 2017 05:01

Zámecké slavnosti ve Svijanech již tuto sobotu

Zámek Svijany přivítá 24. června hosty na Zámecké slavnosti při příležitosti prvního výročí otevření zámku veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci. Zámek Svijany byl až do nedávna v havarijním stavu. Před čtyřmi lety jej Pivovar Svijany odkoupil a rozhodl se z něj vytvořit atraktivní centrum kulturního dění a jeden z nejpřitažlivějších výletních cílů v celém Pojizeří.

 

Děti i dospělé návštěvníky čeká během celého dne bohatý program na nádvoří, v zámecké zahradě i ve vnitřních prostorách samotného zámku. Celý areál se otevře v 9:00 hodin a v 10:30 bude slavnostně naražen sud a spuštěny vlajky. Zámek ožije dobovými postavami. Návštěvníci se tak na několika stanovištích po celém zámku budou moci potkat s šaškem, zámeckou paní, rytířem a dalšími postavami spojenými s životem na zámku.

Pohádkové postavy zapojí do děje především děti, pro které jsou připraveny různé úkoly a překvapení. Děti se tak hravou a zvídavou formou dozví o zámku to, co ještě nevěděly. Během prohlídek mohou návštěvníci obdivovat zámeckou kapli s pečlivě zrestaurovanými freskami, výstavní prostory přibližující historii zámku nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

Nádvoří zámku rozezní hudba, dětem udělá radost pohádkové divadelní představení a vystoupení sokolníka. Všichni si pak budou moci upéct vlastní chleba v kamenné peci na zámecké zahradě nebo vyzkoušet přesnost své mušky ve středověké střelnici. „Věříme, že zajímavé zámecké expozice, zahrada zámku a nově otevřené restaurační a ubytovací zařízení přiláká tuto sezónu ještě více návštěvníků než loni, kdy navštívilo zámek na deset tisíc hostů,“ řekl Roman Havlík, ředitel pivovaru Svijany. Kromě zámku je možno navštívit i přilehlý pivovar, exkurze se budou konat každých 30 minut, je ovšem nutné si předem rezervovat místo.

Návštěvníci se mohou těšit na mnoho zajímavých stánků s krajovými produkty a kulinářskými specialitami. Mimo to si budou moci pochutnat na grilovaném mase v nově otevřeném grilu Zámecký šenk. Milovníci svijanského piva by si neměli nechat ujít především Zámecký Máz, který pivovar poprvé uvařil k loňskému slavnostnímu otevření zámku a od té doby patří do široké nabídky svijanských speciálů.