19042024

pátek, 02 květen 2014 06:57

Vorarlbersko: Jezero, hory, příroda

zdroj foto Ludwig Berchtold.Vorarlberg Tourismus

Vorarlbersko leží na západě Rakouska, v sousedství Německa, Švýcarska a Lichtenštejnska, zhruba pět hodin autem od Prahy. Krajina mezi Bodamským jezerem a horami je překvapivě rozmanitá. Tam, kde jsou vzdálenosti příjemně krátké, tam je opravdu radost vydat se na cestu a objevovat nové krásy.

Kdo dá přednost cyklistice nebo koupání, zůstane u Bodamského jezera. Krásné jsou výlety lodí po Bodamském jezeře, například do Friedrichshafen s muzeem Zeppelin, na květinový ostrov Mainau nebo do Kostnice, města koncilu. Arlberg, Silvretta a Rätikon jsou naproti tomu velká horská pásma, jejichž nejvyšší vrcholy mají přes 3.000 metrů. Kdo si chce takové vyhlídky vychutnat bez námahy, vyveze se nahoru na mnoha místech lanovkou.

zdroj foto Andreas Ganer.Vorarlberg Tourismus

Aktivní programy pro celou rodinu

se nabízejí v mnoha destinacích. Paleta sahá od vycházek a horských túr s průvodcem přes túry pro horská kola nebo elektrokola až po lezení či lukostřelbu. Účast je většinou zdarma. Také neobvyklé zážitky se v místním sortimentu najdou. Kdo si chce vyzkoušet přenocování na horách pod hvězdnou oblohou, objedná si noc v bivaku. Turisté pohodáři zkombinují turistiku s nabídkou, servírovanou na různých místech.

O útulné bydlení a vůbec krásné dny dovolené se vším všudy se postarají pozorní hostitelé. Ať hotel, penzión, dovolená na statku nebo apartmán: Všude se můžete spolehnout na vysokou kvalitu a dobrý poměr ceny a služeb. zdroj foto Ludwig Berchtold.Vorarlberg Tourismus 2

Praktické:

Ve všech prázdninových regionech se nabízejí inclusive-karty s nejrůznějšími slevami a cenovými zvýhodněními, například na jízdy lanovkami a veřejnými autobusy nebo na vstupy do muzeí. V mnohých regionech jsou inclusive-karty dokonce zahrnuty v ceně ubytování. Cesta z Prahy do Vorarlberska autem trvá jen cca pět hodin! 

Vrcholy Vorarlberského léta - noc na horách pod oblohou plnou hvězd

 Docela blízko hvězdám na obloze mohou být turisté v prázdninovém regionu Montafon, pokud se rozhodnou přenocovat ve stanu na horách. V doprovodu průvodce se účastníci ubytují ve svém stanu na horách pod širým nebem.

Kdo má chuť, může si následně vyzkoušet své schopnosti na lezeckém chodníku. K večeři připraví šéfkuchař Kurt grilované speciality na ohni. Příští ráno se turisté vypraví k příjemné snídani do horské restaurace. 

zdroj foto Michaelgunz.atVorarlberg Tourismus

Stolování v Bregenzském lese Kdo dokáže ocenit regionální speciality a neobyčejnou atmosféru při jídle, může se těšit na mimořádné kulinářské večery. Pod heslem „Stolování v Bregenzském lese“ zve od května do září osm kuchařek a kuchařů z oblasti Bregenzského lesa k pětichodovým menu. Jídlo se podává u slavnostně prostřeného stolu. Za pěkného počasí venku – v zahradě, na selském statku, před horskou chatou, při méně příznivém počasí pod střechou. Každé z osmi menu je věnováno mimořádným regionálním specialitám z Vorarlberska: známému vorarlberskému horskému sýru, čerstvým alpským bylinkám, rybám z Bodamského jezera nebo domácímu masu. Turistika i snídaně na horách Snídaní na horách začínají nebo naopak končí túra v mnoha různých prázdninových regionech Vorarlberska. 

„Kulinářské putování“ v Bregenzském lese zahrnuje navíc také oběd a dezert. Jednotlivá tři jídla se podávají v různých horských hostincích a restauracích, doba chůze mezi nimi činí 3,5 až 5 hodin. V Biosférickém parku Großes Walsertal rozmazluje své hosty na salaši selka Andrea typickou „Alpskou snídaní“. Podávají se domácí produkty ze statku, vlastní chléb, alpský sýr a další místní speciality.

Také v oblasti Montafon zve mnoho různých horských hostinců, restaurací a horských chat k příjemné snídani na horách.

 

zdroj foto Ludwig Berchtold.Vorarlberg Tourismus

 

 

Zdroj foto:

Andreas Gaßner/Vorarlberg Tourismus

walser-image.com/Vorarlberg Tourismus

Michaelgunz.at/Vorarlberg Tourismus

Ludwig Berchtold/Vorarlberg Tourismus