čt25042024

středa, 07 květen 2014 08:39

Zámek Loučeň: Cesta časem

zamek loucen hra na baroko a svatek matek

Zámek Loučeň patří mezi ty památky, které v rámci nově zpřístupněných objektů dosahují relativně vysokých čísel návštěvnosti a jsou již pevně ukotvené na turistické mapě České republiky.

Loučeň je jedním z příkladů, kdy zdánlivě nevýznamný historický objekt je předán novému majiteli, a ten svou snahou uvede památku do původní podoby a upraví expozici tak, aby měla co nabídnout dnešní generaci návštěvníků.

První dochovaná zmínka o tomto objektu je z roku 1223.

Na tehdy ještě tvrzi Loučeň se střídá mnoho majitelů z nižší šlechty a to až do roku 1623, kdy ji kupují Valdštejnové. Od roku 1704 do roku 1713 dochází k vybudování současného barokního zámku. Poté umírá poslední dědička rodu Valdštejnů a zámek získává rod Fürstenberků. Následně se pány na Loučeni stávají Thurn-Taxisové, kteří rozšiřují zámek o další budovy a anglický zámecký park. Loučeň navštěvují takové osobnosti jakými jsou například císař František I., ruský velkokníže Konstantin, německý básník Rainer Maria Rilke, spisovatel Mark Twain a hudební skladatel Bedřich Smetana.

Nejdéle žijícím majitelem zámku a celého panství byl Alexander Jan Vincent Thurn-Taxis (1851-1939), kterému zámek sloužil jako rodinná rezidence a sídlo správy rozsáhlých majetků (zemědělské dvory, lesy, cukrovary, cihelny, palírny, železnice atd). Alexander Thurn-Taxis byl jedním z největších akcionářů automobilky Laurin a Klement a jeho syn Erich Thurn Taxis byl prvním předsedou správní rady.

Zamek Loucen Hra na Baroko a Svatek matek 2

Smrt Alexandra Thurn-Taxise předznamenala další osudy celého zámku Loučeň. Jeho dědic, vnuk Luigi Alexander o své zděděné panství přišel na základě Benešových dekretů. V závěru 2. světové války byly interiéry zámku zpustošeny a vyrabovány sovětskou armádou a následně i místním obyvatelstvem. Zástupci místního národního výboru poté ze zámku odvezli poslední zbytek inventáře a budovu převzalo ministerstvo dopravy jako rekreační a výukové středisko pro své zaměstnance.

Od roku 1959 až do roku 1968 sloužil zámek jako železniční učiliště s internátem. V parku se konaly dětské tábory. Po roce 1968 se stal uživatelem zámku Dopravní institut, který ho využíval jako vzdělávací středisko pro střední a vyšší kádry.

Až na prahu nového tisíciletí, konkrétně roku 2000 se vlastníkem zámku stává LOUČEŇ a.s. S novou vizí zpřístupnit areál veřejnosti a v přilehlé budově úřednického domu provozovat hotel.

Díky dotacím z fondů EU proběhla zásadní rekonstrukce celého areálu a od 7.7.2007 je zámek zpřístupněn s nově vybudovanou expozicí, do níž se vracejí i některé kusy původního mobiliáře, a labyrintáriem v zámeckém parku.

Zámek Loučeň nabízí expozici v interiéru zámku, která dává možnost nahlédnout do života bývalých majitelů a osobností, které se na zámku objevili.

Průvodce je na Loučeni vždy v roli kostýmované postavy, prohlídky jsou doplněny o autentické předměty, dobový nábytek a videoprojekce. Expozice na zámku s tematicky zaměřenými a zábavnými výklady profesionálních průvodců představuje interaktivní poutavou prohlídku a poučnou procházku po zámeckých komnatách, kde dveře hostům otevírá komorník, Jeho jasnosti nebo dokonce častokrát i sama předsedkyně představenstva Ing. Kateřina Šrámková, v roli Bílé paní Terezie Berkové z Dubé, manželky majitele loučeňského panství v dobách před Bílou horou.

Jako variantu ke klasickým prohlídkám se pro malé děti pořádají již několik let specializované dětské prohlídky, tzv. pro dětská ouška. Novinkou, i když ne nejžhavější, jsou velmi oblíbené čokoládové prohlídky, díky kterým se povedlo „naplnit“ prohlídky v dobu, která dříve byla mimo okraj zájmu. Tyto čokoládové prohlídky, při kterých se o čokoládě mluví a čokoláda se také ochutnává, se konají pravidelně v 17 hodin.

Zástupci zámku Loučeň stáli při zrodu a přípravě projektu „Otevřte 13. komnatu“, který letos již třetí turistickou sezonu běží úspěšně na celkem 10 památkových objektech v celé ČR. Jedná se o projekt, při kterém se poprvé společně potkaly státní, městské, církevní a soukromé památky.

Návštěvníci, kteří chtějí odhalit tajemství třinácté komnaty na libovolné ze zapojených památek, obdrží při své první návštěvě cestovatelský pas a za návštěvu prohlídky s tajemnou postavou (kat, Bílá paní, duch, Lotrando nebo třeba žokejka Lata) získají klíč do pasu. Po nasbírání 7 klíčů mohou návštěvníci vstoupit do 13. komnaty, kde odhalí tajemství a jsou pasováni do Řádu strážců tajemství 13. komnaty. Tato cestovatelská hra, která je určena primárně rodinám s dětmi od 8 do 12 let, za první 2 sezony přilákala přes 45 000 návštěvníků a Zámek Loučeň představuje cca 20% na celkové návštěvnosti.

Kromě toho zámek nabízí možnost přespat pod zámeckou střechou v hostinském křídle, kde se nacházejí apartmány v historickém stylu, jako další varianta je ubytování v atraktivních interiérech zámeckého hotelu s wellnessem a bazénem. Hosté se mohou v jakoukoliv denní dobu posilnit v místním restaurantu Maxmilián s originální nabídkou pokrmů nebo v samoobslužné restauraci Vtipná kaše.

Gastronomické zážitky jsou jedním z pilířů nabídky zámeckého areálu. V letních měsících je možné zapůjčit si piknikový koš, se kterým mohou nejen páry, ale i celé rodiny trávit neopakovatelné chvíle v zámeckém parku, případně si zapůjčit rodinný gril jako doplněk k tomuto koši.